Our Response to the COVID-19 Pandemic.

Situation:

Founded in 1887, North Bennet Street School had outgrown its previous location and required a larger space where all its services could be brought together under one roof. BOND was engaged to provide preconstruction and construction management services related to the restoration/renovation of two adjacent historic North End structures into NBSS’ new home. During preconstruction, BOND worked closely with the Kennedy & Violich design team to unite the two structures through the creation of a naturally-lit, multi-level link. Interior renovations, base building systems upgrades, window replacement and exterior fa├žade restoration revitalized the buildings during construction. All work was performed in accordance with the Standards for Historic Rehabilitation. NBSS’ new home has been a catalyst for a renewed sense of energy and cultural enthusiasm in the North End. The completed school offers renewed programs teaching the arts of jewelry-making, furniture-making, carpentry, locksmithing, and bookbinding to more than 160 students, as well as meeting rooms and a large gathering space for the surrounding community.

Challenges:

  • Located in the North End of Boston, neighborhood mitigation was required
  • Exterior work required both City of Boston Redevelopment Authority and National Parks Commission approval
  • Strict requirements set by the Standards for Historic Rehabilitation
  • Replacement of building systems throughout the 60,000 SF building
  • Working around technically-sensitive equipment

Solutions:

  • BIM was utilized to model MEP systems and facilitate clash detection
  • Mitigation strategies were developed to minimize noise, dust, vibration, odor, and other related disruptions to the neighborhood’s daily activities
  • Existing conditions were identified early in the project; potential clashes were resolved in the building system prior to the work in the field

Results:

  • Completion of exterior restoration in accordance with the Standards for Historic Rehabilitation
  • Creation of new interior areas for work space, construction of new shafts for ventilation, and installation of new HVAC system with energy recovery units
  • Two structures were united, through a multi-level link offering a variety of space for student gatherings